Tuesday, September 16, 2014

Sverige-och -världenvänner

Det är inte ofta jag skriver på svenska på bloggen - det är inte så ofta jag skriver alls numera faktiskt men normalt använder jag då engelska. Men mina funderingar denna gång är ett resultat av många många tidningsartiklar och kommentarer på sociala media och bloggar efter valet 14 september i Sverige.

Personligen ser jag på valresultatet med mycket blandade känslor. Att ett parti vars ledare i sitt valvaka-tal flitigt använder ordet "Sverigevänner" får 13% av rösterna tycker jag är djupt sorgligt. Skulle dom andra partierna som fick 87% vara "Sverigefiender"? Knappast. Tror vare sig Reinfeldt, Löfven eller dom andra ställer upp på den beskrivningen och med all rätt.

Men jag tror inte, faktiskt, att Sverigedemokraterna är nazister eller rena rasister även om det är uppenbart att dom har såna medlemmar. Jag tror bästa benämningen förmodligen skulle bli "förändringsrädda" om nu ett sådant ord existerar. Såna människor har alltid funnits men sällan funnit medel att samla sig politiskt då dom för det mesta saknar nån agenda utöver "jag är rädd för att Sverige skall förändras till att bli nån sorts invandrarghetto".

Sverige förändras, hela tiden. När jag växte upp var det fortfarande norm att frun i huset var hemma och tog hand om barn och hem, ordet feminist var inte ens uppfunnet. Att äga en bil eller en TV var en lyx. Att se en arab eller en svart människa var en sensation som vi ungar kunde prata om länge och väl. 

Då var "blattar" benämningen under vilka tjecker som flytt 1956, jugoslaver som rekryterades till SKF och Volvo samt finnjävlar som var dom som hotade Sverige buntades ihop. Ja, kanske inte finnarna, dom var på nåt sätt lite för bonniga för det. Bussen ut till Volvo i Göteborg, mitt första jobb, kallades "vitlöksexpressen" och mina far- och morföräldrar skulle aldrig drömt om att denna lökväxt skulle bli vardagsmat för "Sverigevänner" likväl som deras inbillade fiender. Italienare och kineser var OK då dom ju drev pizzerior och kinakrogar...

Senare kom början av det vi kan kalla flyktingströmmar från Iran/Irak-kriget då jag själv råkade komma att arbeta med flyktingmottagning och fick uppleva vad man kalla "integrationsproblem" direkt. Sveriges första moske öppnades innan dess några hundra meter från mitt barndomshem i Högsbo, Göteborg och nånstans där började det väl gnissla.

Där nånstans tror jag fantasin om invandrare som åker taxi till Socialhjälpen uppstod, senare i samband med att det ekonomiska klimatet i Sverige hårdnade och har fortsatt hårdna. Ovanpå det kom EU och gjorde det hela ännu värre, nu kan fattiga från andra EU-länder helt legalt åka till Sverige och svartjobba samt tigga sig fram (obs inte min åsikt utan en sorts tankecitat). 

Sen har det uppenbarligen blivit värre. Jag har inte bott i Sverige på över 15 år men som det ser ut för mig så har främlingsfientligheten ökat rätt dramatiskt under samma tid som vård och skola öppnats för privatisering och statens skatteinkomster minskats. Andra får avgöra om jag har matematiskt rätt eller fel i denna. koppling. 

Främlingsfientlighet ökar när gemene man får det svårare att överleva vardagen. För den som tvivlar kan jag rekommendera lite internetsökningar på Sydafrika och "xenophobia" om dom enorma oroligheter man upplevt riktat mot främst somalier. Som tar deras jobb osv osv i väl känd anda. Med tanke på hur det ser ut i Somalia kan man väl begripa att det inte är några "lyxflyktingar" vi talar om. I det rejält fattiga Zimbabwe är det nigerianer och kineser som är "dom som tar jobben" och gifter sig med "våra kvinnor".

Så sammanfattning: Under en regering som styrt landets finanser hårt mot "mer vinst" snarare än "välstånd för alla" samtidigt med en ökande ström av flyktingar har uppenbarligen många känt att "politikerna" "ger" mer åt inflyktingar än medborgare. Inkomstklyftorna ökar. "Sverigevännerna" i SD har utnyttjat detta OCH helt klart hjälpts av att alla andra partier vägrar diskutera med dom. Ge någon status av att vara "den ende som förstår och vill prata om det" så bäddar du för problem.  Jag menar alltså att man faktiskt gödslat en grogrund för främlingsfientlighet.

Ovanpå detta anser jag att det är bättre att staten tar ansvar för vård, grundutbildning, försvar, militär och infrastruktur via skatteintäkter än att det läggs ut på "marknaden". På det sättet spelar det mindre roll om du är miljonär eller arbetslös, invandrare eller inflykting. Underligt nog tycker dom som är emot detta sällan att försvar eller polis bör läggas ut på privatavtal :-D

Nåväl, vare sig denna utveckling eller valresultatet innebär att Sverige håller på att gå under eller förändras "i grunden". Något som helt klart fler än enbart skinnskallar och "helsvenska" rasister menar är ett problem är nu i fokus. 

Detta måste både folk, fä och politiker ta sig an på ett bättre sätt än man gjort hittills. Med det menar jag att jag, du och vi som ser Sverige som en del av ett globalt samhälle också måste argumentera för att det innebär både gott och ont för nationalstaten Sverige men i längden kommer att löna sig både för Svear, Venders och Götars Rike såväl som resten av världen. Som att en av världens bästa fotbollsspelare har ett namn som inte ens med bästa vilja kan kallas "ursvenskt" trots att han är svensk. Att dom flesta av oss anser kåldolmar som svenskt (det kommer från Grekland/Turkiet). Eller att vi har tiggare från EU-länder på gator och torg, vilket givetvis är ett problem.

Så jag uppmanar alla Sverige-och-världenvänner, och vi är många, att torgföra och debattera våra åsikter om öppenhet och nyfikenhet gentemot resten av världen och varför global solidaritet är viktigt mera aktivt än förut. Dra så att säga inte skam över någon som framför en åsikt du inte håller med om utan gå i debatt om varför du inte håller med. 

Slutkommentar: jag tror faktiskt att det "vaga" valresultatet kommer att leda till vad man kalla en "mittenregering" med S, C, Mp och Fp i någon form. V, "nya M" och SD blir då opposition och det kan inte ens för vad som en gång i tiden var en kommunist vara fel för Sverige-och-världenvänner.

Rekommenderad läsning: 
Vilhelm Moberg: Utvandrarna och Invandrarna
Vibeke Olsson: Molnfri Bombnatt
Keith Richburg: Out of America
Rekommenderade filmer:
District 9
Änglagård, båda filmerna
Lamerica: http://www.imdb.com/title/tt0110299/
Post a Comment